Çene Cerrahisi
Gömülü yirmi yaş dişlerinin ameliyatları, kök ucu rezeksiyonları, çene çıkıkları ve kırıklarının yanında kist ve tümör operasyonları gibi cerrahi operasyonlar ve ameliyatlar Ağız Dış ve Çene Cerrahisi birimi bünyesinde gerçekleştirilmektedir.
Acıbadem Hastaneleri’nin tümünde bulunan genel anestezi odalarında, gerekli görülen operasyonlar genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.
Estetik restoratif işlemler, diş rengindeki restorasyonlar, diş beyazlatma ve lamina veneer restorasyonlar bu birimimiz tarafından uygulanmaktadır. Birimimiz ayrıca dişlerin kök kanal sistemlerini ilgilendiren tıkanmış kanallar, kırılan kanal aletleri, aşırı iltihaplı dişlerin tedavileri, kök kırıkları, retrograt dolgular gibi konularla ilgilenmektedir.
Hastanelerimiz bünyesindeki ağız diş ve çene cerrahisi kliniklerinde hafta içi her gün ve hafta sonu olmak üzere poliklinik ve tedavi hizmeti verilmektedir.
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Hizmetleri
Ağız diş ve Çene Cerrahisi kliniklerinde acil diş hekimliği hizmetleri verilmektedir. Diş hekimliği tedavilerini etkileyebilecek acil tıbbi durumlarda müdahale etmek üzere hastanelerimizde hizmet veren acil servis mevcuttur.
Genel Anestezi ve Ameliyathane
Genel Anestezi Nedir?
Genel anestezi bilinç halinin ilaçlar yardımı ile ortadan kaldırıldığı ve tüm vücudun anestezi etkisinde olduğu anestezi yöntemidir. Hastanelerimiz bünyesinde yer alan tam teşekküllü ameliyathanelerde
Genel anestezi ile çocuk ve yetişkin hastalar için cerrahi (Diş Çekimi, Diş eti tedavisi, İmplant, Kemik grefti, Kemik Kisti vb.) ve cerrahi olmayan (Diş dolgusu, Kanal tedavisi vb.) tedaviler uygulanabilir.
Operasyon Öncesi Anestezi Muayenesi
Kliniklerimize başvuran hastalara yapılacak olan diş tedavileri, planlandıktan sonra operasyon öncesi anestezi muayeneleri yapılmaktadır.
Anestezi Muayenesinde öncelikle hastanın detaylı sağlık öz geçmişi (Sistemik hastalıklar, alerjiler, geçirdiği ameliyat veya hastalıklar, sürekli kullandığı ilaçlar vb.) değerlendirilip, gereken tetkikler yapıldıktan sonra diş işlemleri için ameliyat randevusu verilmektedir.
Sedasyon Nedir?
Anestezi uzmanı tarafından, bazı ilaçlarla hastanın bilinci açıkken oluşturulan derin uykudur.Genel anesteziden farklı olarak hasta, hekimden aldığı sözlü komutları yerine getirebilir. İşlem sırasında anestezi uzmanı, hastayı monitörize ederek nabzını ve tansiyonunu takip eder.
Hastanın havayolunun açık tutulabildiği, fiziksel uyaranlara ve sözlü komutlara uygun cevabı verdiği ve bilincinin baskılandığı bir durum olarak tanımlanan sedasyon ile, yetişkin hastalar operasyon sonrası ilaçların etkisi ile ağızda yapılan tedavi işlemini, ağrıyı, hoşlanmadığı sesleri, vb. hatırlamayacağından psikolojik travmaya da maruz kalmaz.
Bu durum, hastanın daha sonraki seanslarda diş tedavisine gelişini kolaylaştıracaktır.
Güvenli Mi?
Bilinçli sedasyon, güvenli bir yöntem olup erişkinlerde intravenöz (damar içi) uygulanır. Doz ayarlaması kiloya göre yapılır. Diş tedavisinin süresine göre ek dozlar verilebilir. Tek seansta kısa süreli diş tedavilerini uygulamak mümkündür ( diş çekimi ve dolgu gibi). İşlem bittikten yarım saat sonra hasta evine gidebilecek duruma gelir.
Araba kullanmaması, efor gerektirecek işlerden uzak durması, dinlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca hastanın diş hekimi randevusuna bir yakını ile gelmesi önerilir.
- Hasta açısından rahat ve güvenli bir ortam yaratarak korku ve endişe hissinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
- Ağrı eşiğini yükselterek ağrı algısını azaltır.
- Diş hekimi stresinin ortadan kaldırılması ve istenmeyen reflekslerin önlenmesi ile hekim açısından son derece rahat bir çalışma ortamı sağlar.
Yüz güzelliğini oluşturan önemli bir estetik ünite de çene güzelliğidir. Çenenin şekil olarak yüze uyumlu olması, boyutlarının yüzün büyüklüğüne uygun olması yüzün daha güzel görünmesini sağlar. Ayrıca konuşurken, yemek yerken, ağız dudaklarla kapatılırken fonksiyonel görünüm çenenin estetik görünümünü de etkiler.
Çene estetiğinde değerlendirme yapılırken bazı kriterler kullanılır. En önemlisi; yüze yandan bakıldığında (profilden), alın kökü ve burun tabanından geçen çizgiye göre çene ucunun nerede olduğu değerlendirilir. İdeal çenenin ucu aynı çizgi üzerinde olmalıdır.
Özel durumlar dışında, çizginin gerisinde olanlara çene az gelişmiş, önünde olanlara ise aşırı gelişmiş denilebilir. Bu durum yüzün gelişimiyle beraberdir. Çoğunlukla çene ucu az gelişmiş olanların burnunun fazla büyümesi (bird face), çenesi fazla gelişenlerin de burnunun basık kalması beklenen bir sonuçtur.
Çenede Estetik Gerektiren Başlıca Sorunlar Nelerdir?
İnsanların çene estetiğine ihtiyacı olup olmadığını aşağıda bulunan iki kritere göre değerlendirebiliriz.
Çenenin Az Gelişmiş Olmasına Bağlı Sorunlar
- Çenenin geride olması.
- Çene yüksekliğinin yetersizliği.
- Çene ucunun asimetrik olarak tek tarafının az gelişmesi.
Çenenin Aşırı Gelişmiş Olmasına Bağlı Sorunlar
- Çene ucunun öne doğru aşırı büyümesi.
- Çenenin aşağı doğru aşırı büyümesi.
- Çenenin asimetrik olarak bir tarafının aşırı büyümesi.
Çene Estetiği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çene ucunun estetik amaçlı olarak tedavi planlaması yapılırken en önemli kriter alt ve üst çenenin diş ilişkisinin değerlendirilmesidir. Alt veya üst çeneden birinin bütünüyle ilerde ya da geride kaldığı, iskeletin belirgin şekilde deforme olduğu , dişleri iyi oturmayan hastalarda mutlaka bir ortodontist tarafından değerlendirme ve radyolojik ölçümler yapılmalıdır. Eğer bir ısırım sorunu varsa tedavi tamamen farklı olacaktır. Bu tedaviye ortognatik cerrahi denir.
Çenenin az gelişmiş olduğu kişilerde tedavi seçenekleri aşağıda sıralanmıştır.
Çene Ucu Geride Olduğunda Tedavi Yöntemleri
Dolgular: Kendi yağından veya sentetik gel dolgularla çene ucu büyütülebilir.
Protezler: Çene ucuna, kemik üzerine protez (medpor, silicon vb.) konularak çene büyütülebilir.
Çene ucu kemiği (uygunsa) kesilerek (genioplasty) ileri alınıp mini plaklarla tespit edilebilir.
Çene Ucu Önde ya da Büyük Olduğunda Tedavi Yöntemleri
Çene Törpüleme: Çenenin sınırlı oranda önde yada hafif asimetrik olması durumunda uygulanabilir.
Çene ucu kemiğinden kesi yapılarak (genioplasty) küçük bir kemik segmenti çıkarılır ve kalan parça mini plaklarla tespit edilir.
Çene Ucu Estetiği Ne Kadar Sürer?
Çene ucu ameliyatları ortalama 1-2 saat sürer. Hastanede 1 gün kalmak yeterli olur.
Çene Ucu Estetiği Sonrası İyileşme Süreci
İyileşme süreci 1-2 haftadır.
Çene Ameliyatı Öncesi ve Sonrası
Çene bölgesinin beslenme, konuşma, solunum gibi çok önemli fonksiyonları vardır. Çenede deformiteye yol açan çok sayıda hastalık ve sendrom vardır. Çene bozuklukları her zaman üst ve alt çene, yüz ve baş ile beraber değerlendirilir. Çenenin herhangi bir bölümünde meydana gelen gelişme geriliği veya aşırı gelişme çenede ve yüzde işlevsel ve şekilsel bozukluğa neden olur.
Çene ameliyatı, üst ve alt çenenin doğumsal ve sonradan oluşan bozukluklarını, birbirlerine ve yüzün bütününe olan uyumunu, fonksiyonel bozuklukları ve deformitelerin düzeltilmesi için yapılan ameliyatlardır.
Çene Ameliyatı Öncesi Muayene Nasıl Yapılır?
Öncelikle ağız içerisinde ayrıntılı bir ortodontik değerlendirme yapılır. Bir çok nedene bağlı olarak alt çenede ısırım sorunları, şekilsel ve estetik bozukluklar görülebilir.
Hastanın eklem ve ısırım şikayetleri çok şiddetli olursa bazen yaşamı ileri derecede zorlaştırabilir. Ancak ortognatik cerrahi ile bunları düzeltmek erişkin her yaşta mümkündür.
Genel olarak alt çenedeki deformiteye göre hazırlık yapılır. Hastanın diş, diş eti yapısı ve dizilimi, kemik yapısı ve gelişim özellikleri, iskeletin yumuşak dokulara olan etkisi not edilerek grafileri istenir.
Isırım bozukluğuna bağlı Ortognatik bir ameliyat planlanıyorsa; Sefalometrik incelemeyi takiben ortodontik tedaviye başlanır.
12 yaşına kadar kalıcı dişler çıktığı için en uygun zaman bu yaştır.
Ortodontik tedavi sonrası iyi bir diş dizilimi sağlandıktan sonra çene ameliyatı planlanır.
Çene Ameliyatı Hangi Yaşta Yapılır?
Erken yaşlarda yapılan kemik ameliyatlarında, kemik gelişimi etkilenebileceği için genel olarak çene ameliyatları da 18 yaşından sonra yapılır.
Aşırı gelişim geriliğine bağlı, beklenilmemesi gereken durumlarda; kemiklerin boyunu uzatmak amacı ile daha küçük yaşlarda da ameliyat yapılabilir.
Ayrıca, çene eklemine müdahale edilmesi gereken durumlarda da 18 yaşından küçükler için çene ameliyatı yapılabilir.
Çene Ameliyatı Zor Mu ve Nasıl Yapılır?
İhtiyaca göre, çeneyi ileri ya da geriye almak için yapılır. Eğer bir asimetri ya da eğrilik varsa bu da düzeltilmeye çalışılır.
Alt çene ameliyatı ağız içerisinde, her iki tarafta dişlerin arkasında alt çene kemiği üzerinde yapılan 3-4 cm lik bir kesi ile yapılır.
Alt çene için hazırlanmış ısırma plağı dişler arasına yerleştirilir. Alt çenenin ve ısırımın ideal yeri belirlenir. Daha sonra kemiğin bütünlüğünün sağlanabilmesi için birbirinden ayrılmış iki kemik yaprağı yeni pozisyonda tekrar birbirlerine vida ile tespit edilir.
Vidalar boynun her iki tarafında açılan 3-4 mm’lik çok küçük deliklerden yerleştirilir. Buralarda izler bir süre sonra belirsiz hale gelir ve görünmez.
Çene Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Her bir çenenin (alt/üst) ameliyatı ortalama 1-2 saat arasında sürer.
Çene Ameliyatında Risk Var Mı?
Her ameliyatta görülebilen yüzde şişme, bulantı, kusma, küçük kan sızmaları dışında görülebilecek olan komplikasyon alt dudaklarda his azalması veya kaybıdır. Tam duyu kaybı çok nadir görülür.
Alt çene kemiğinin (mandibula) içinden (her iki taraftan) alt dudak ve alt dişlere duyusunu veren bir sinir geçmektedir.
Ameliyatta alt çene kemiğini iç ve dış yaprak olarak uzunlamasına birbirlerinden ikiye ayırırken bu sinir ameliyat süresince itina ile korunur.
Sinir iç yapraklarda kalır ve zarar görüp görmediği her aşamada kontrol edilir.
Çok nadir olmakla beraber eğer sinir sıkışır veya hasar görürse mikrocerrahi teknikle (mikroskop altında) onarım sağlanabilir.
Bu nedenle ameliyatı yapan cerrahın mikrocerrahi tekniğe de hakim olması önemlidir. Çene ameliyatında; (eğer hastanın bilinmeyen özel bir riski yoksa) ölüm riski yoktur.
Çene Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci
Çene Cerrahisi uygulanan hastalarda ameliyat sonrası; ağrı kesici, antibiyotik ve yüzün şişmesini azaltacak tedaviler uygulanır. Yanı sıra serumlarla da destek tedavisi yapılır.
Hastanın yoğun bakımda kalmasını gerektirecek durum çok nadir görülür. Beslenmeye aynı gün sulu gıdalarla başlanır.
Hastanın genel durumu düzeldikten sonra ve bu süreç genellikle çene ameliyatından 2-4 gün sonra olur. Alt ve üst çene dişleri birbirlerine lastiklerle tespit edilerek ağız 1-3 haftalığına kapatılır. Bu kemik iyileşmeyi daha güvenli hale getirir.